Kontaktfamiljer känner sig svikna

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort behov av frivilliga samhällsarbetare som till exempel stöd- och kontaktfamiljer. Men om man tar ett sådant uppdrag finns det en risk att man inte får det stöd som man behöver.

Agneta Zedell, ordförande riksförbundet frivilliga samhällsarbetare, jobbar för att förbättra villkoren för människor som tar uppdrag som till exempel god man eller stöd- och kontaktfamiljer. Hon har sett att det finns brister i många kommuner, när det handlar om vilket stöd man får som till exempel kontaktfamilj.

– Jag tror att de flesta kommuner gör ett väldigt bra utredningsarbete inledningsvis. De kontrollerar familjerna och personerna bra. Men sedan är det nog tyvärr stora olikheter mellan kommunerna. Många personer som tar de här uppdragen upplever sig som helt ensamma under själva utförandetiden, säger Agneta Zedell.

Felaktigt anklagad

Vi har tidigare berättat om Bengt och hans familj som var kontaktfamilj till en fyraårig flicka. Flickan var hos familjen varannan helg och Bengt blev anklagad för att ha utsatt flickan för sexuella övergrepp. I höstas lades fallet ner och det finns inte längre några misstankar mot Bengt.

Men anklagelserna gjorde att Bengt, hans fru och deras två tonårsbarn mådde väldigt dåligt, när ryktet spred sig på stan. Familjen är kritisk till att de inte fick något stöd av Socialförvaltningen i Ljungby, som var deras uppdragsgivare.

Bengt och hans fru är också mycket kritiska till att de inte fick reda på någonting om flickans familj och de problem som fanns innan de blev stödfamilj.

– Om något verkar problematiskt så kan man ju tacka nej, men när man redan är indragen i det så är det ju redan för sent. Nu känns det som vi blev lurade av socialen, säger Bengt.

– Man måste få veta vad man ska jobba emot. Vi fick inte ens ta del av arbetsplanen för den var under sekretess. Vi visste inte vad det var för målsättning med ärendet, utan vi hade bara.

Stort behov av kontakt – och stödfamiljer

Det finns ett stort behov av kontakt- och stödfamiljer som kan ha ett barn hos sig några dagar eller någon helg varje månad. Bengt och hans fru ångrar idag att de tog uppdraget som stödfamilj till flickan, men samtidigt vill de inte skrämma andra som vill ta sådana här uppdrag.

– Det ska inte finnas någon risk med att bli stödfamilj utan det måste skötas ordentligt. Om man får uppbackning, bakgrundsfakta och en bra handledning, så finns det ingen risk, säger Bengts fru.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.