Katarina Borgemo på Stadsmissionen i Kalmar är bekymrad över tiggarnas situation. Foto: SVT

Bygglov saknas för tiggarnas boplats

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en vecka har passerat sedan de rumänska migranterna intog den forna medeltidsbyn Salve i Kalmar. Nu visar det sig att bygglov saknas för barackerna som ställts dit.

Kalmar kommun och Stadsmissionen ville snabbt hitta en lösning för de drygt 40 rumänska tiggarna som under en längre tid vistats i Kalmar. Istället för att låta dem vara utspridda över staden kom man överens om att låta dem bo i husvagnar och bilar i den gamla medeltidsbyn Salve.

– Det är ett sätt för oss att få kontakt med dem och lära känna vilka dessa personer är. Det blir också lättare att erbjuda dem mediciner och läkarvård vid behov, säger Katarina Borgemo på Stadsmissionen i Kalmar.

Matlagning ett problem

I slutet av förra veckan gav kommunen klartecken för tiggarna att inta den gamla medeltidsbyn. Man hade dessutom transporterat dit tre baracker. Två av dem rymmer både dusch och toalett. Den tredje används som kök där det finns spisplattor samt kylskåp. Men efter en överklagan visar det sig att kommunen saknar bygglov för att låta en matlagningsbarack stå på platsen.

– Toaletter och dusch går att erbjuda. Men enligt bygglovet får man inte ha en matlagningsbarack på plats. Då blir det en form av campingplats och det tillåts inte eftersom det saknas bygglov. Jag tycker det är jättetråkigt att vi måste ta det beslutet, säger Benny Wennberg som är chef på serviceförvaltningen i Kalmar.

Nu får istället de boende på platsen laga sin mat över öppen eld. Det i sin tur betyder att det nu är akut att hitta någon form av ved att elda med.

– Jag var där och grillade korv med dem under onsdagskvällen. Det är jättetråkigt att de förlorar möjligheten att ha tillgång till kylskåp och laga mat under mer ordnade former, säger Katarina Borgemo.

Elnätet överbelastat

På plats finns det fyra husvagnar varav tre är skänkta till Stadsmissionen. Det har under veckan varit problem med elektriciteten på platsen eftersom flera av dem vill värma upp sina boytor.

– Propparna flyger till höger och vänster, det finns inte tillräckligt med kapacitet i elnätet här för att alla ska kunna använda sina kupévärmare i bilarna. Men kommunen har lovat att åtgärda problemet så snart som möjligt, säger Katarina Borgemo.

Parterna är överens om att vistelsen i den gamla medeltidsbyn är temporär. Tanken är att de ska ha möjligheten att vistas där under tre månader.

– Det här är ingen permanent lösning, vi får se hur det hela utvecklar sig. Det kanske kommer att ändra sig inom tremånadersperioden, säger Benny Wennberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.