Synskadade till attack mot system på bussar

Uppdaterad
Publicerad

Rösten på bussarna som ropar upp namnet på hållplatserna är till för att hjälpa, men i Växjö fungerar det nya systemet så dåligt att det snarare förvillar.

Nu upprörs synskadade och känner sig otrygga. Jan Karlsson är en av dem. Han är synskadad sedan tonåren och menar att åka buss nu är som att hoppa tillbaka tio år i utvecklingen.

– Det här är ju en fruktansvärd försämring. Jag skulle stiga av vid Kalendervägen men när jag väl kom fram sa rösten något som jag inte ens kunde höra, säger Jan Karlsson, Synskadades Riksförbund i Växjö.

Rösten ofta avstängd

Vi åker med Jan på olika bussar vid flera tillfällen för att få höra rösten som ropar upp hållplatsnamnen men vi märker att systemet ofta inte alls är påslaget.

– Hade jag åkt en ovan linje nu skulle jag ha varit skitnervös. Man får sitta och räkna svängar och försöka få kontakt med busschauffören, berättar Jan. 

Kronobergs Länstrafik är först ut i landet med just det här systemet och från starten i våras har det varit inkörningsproblem, speciellt med röstutropen.

Inte till vår belåtenhet

– Den har inte varit bra, det är en maskinell röst som läser upp hållplatsnamnen så det finns en del namn som har ett uttal som inte är till vår belåtenhet, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör Länstrafiken Kronoberg.

Vi har ju märkt att systemet ofta är urkopplat helt och ingen röst hörs över huvud taget.

– Nu när vi testar på alla fordon så finns det ett antal fordon där det inte fungerar. Men de synskadade har möjligheten att be föraren att manuellt ropa upp hållplatsnamnen, säger Thomas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.