”Det är de tunga medaljerna jag vill åt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i måndags pågår junior-VM i styrkelyft i Prag i Tjeckien. På fredag gör Erik Gunhamn från Kalmar ett sista försök att ta sitt första VM-guld i juniorklassen.

– För min egen del är de internationella medaljerna mest intressanta. Ett VM-guld väger tyngre än tio SM-medaljer, säger Erik Gunhamn som tävlar för Kalmar AK i viktklass 93.

Doften av svett tränger sig in genom näsborrarna och en fuktig värme slår mot ansiktet i träningslokalen vid Kalmar Atletklubb.

Erik Gunhamn virar röda band runt sina handleder samtidigt som han får hjälp av en klubbkamrat med att linda sina knän med grova tygband. Allt för att knäskålarna inte ska belastas lika hårt när han genomför de riktigt tunga lyften. 

– Det blir lite lättare för knälederna att räta ut sig när man gått ner i knäböj. Det här måste jag göra vid varje lyft med stor belastning, säger Erik Gunhamn.

Full urladdning

På skivstången vilar 280 kilo och Eriks blick är fokuserad. Efter en serie med djupa andetag lyfter han varsamt skivstången vilandes på sina axlar och sänker sin kropp i knäböj.

Halsådrorna är sprängfyllda av kroppens påfrestning och ansiktet är rödfärgat. Lyftet går galant och han får uppbackning av sina klubbkamrater.

– Rent träningsmässigt är det värsta arbetet redan gjort. Jag lyfter väl omkring 70 ton i veckan när jag tränar, nu är det fem träningspass kvar och sedan gäller det att ladda upp inför VM, säger Erik Gunhamn.

Gedigen meritlista

I styrkelyft ingår det tre olika moment som marklyft, knäböj och bänkpress. Vid EM i Ungern i våras slog Erik världsrekord i marklyft och tog samtidigt guld.

Sammanlagt har han tre världsrekord i bagaget men också en rad guldmedaljer från SM som junior, senior och ungdom. Dessutom har han vunnit nordiska mästerskapen som junior.

– Jag ska göra mitt yttersta för att ta guld i VM. Men amerikanen Ian Bell är min största konkurrent och han är svårslagen. Om det inte fungerar har jag en långsiktig plan som senior och jag vill vinna de tunga titlarna, säger Erik Gunhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.