Digital teknik kan vara stor hjälp för nyanlända elever

Uppdaterad
Publicerad

Svenskläraren Sara Persson från Västervik kan komma att prisas för sitt sätt att förändra undervisningen för elever som har svenska som andra språk.

Vi har tidigare berätta att Sara Larsson som jobbar på Skogshagaskolan i Västervik är en av 80 lärare i landet som kan komma att vinna årets Guldäpple. För att ta reda på mer om hur Sara jobbar åkte vår reporter Karin Ahlgren till Västervik och var med under en lektion.

När SVT Nyheter Smålands reporter besöker Skogshagaskolan är det dagens sista lektion. Haya Allou kämpar på med bokstäver och svenska ord.

– Hon lär mig svenska och jag tycker om henne, säger Haya.

Stor hjälp av digital teknik

Sara Persson jobbar med nyanlända elever och hon är nominerad till priset Guldäpplet för hennes arbete med att utveckla nyanlända elevers förståelse och språkliga utveckling. Och hon ser hur den digitala tekniken kan vara till stor hjälp i hennes arbete.

– Framför allt för mig som jobbar med nyanlända elever, så är det ett jättebra verktyg. Till exempel använder jag digitala verktyg som stöd när vi läser, berättar Sara Persson

Och hon ser också att det är till stor glädje för eleverna.

– Det går nu snabbare för nyanlända elever att uttrycka vad de kan. De behöver inte sitta i skolan så länge, utan att kunna uttrycka sig och säga något, säger Sara Persson.

Måste finnas pedagogisk tanke bakom

De som är kritiska till att använda digital teknik i skolan brukar påpeka att det gör att elever läser och skriver för lite. Sara tycker inte alls att det är så i hennes klasser, även om tekniken inte är allt.

– Det måste finnas en pedagogisk tanke och en lärare som styr upp det hela, annars blir det inte meningsfullt, säger Sara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.