Vätska ska stoppa dieseltjuvar. Foto: TT

DNA-vätska ska hjälpa polisen spåra stulen diesel

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan de som äger diesel märka sitt bränsle genom att hälla en spårbar vätska i tanken. På så vis ska polisen lättare få dieseltjuvar dömda.

Bara under 2014 anmäldes 9 268 dieselstölder i hela landet och just i Kronoberg och Kalmar län anmäldes 545 stycken under samma period.

– I Kronoberg har polisen haft problem med dieselstölder den senaste tiden. Bara i förra veckan inträffade flera stölder så där kan den här DNA-vätskan vara till stor hjälp, säger Håkan Carlsson, chef för polisens transportsäkerhetsgrupp.

Svårt att bevisa brotten

Han berättar att brotten vanligtvis är svåra att gå till botten med eftersom att vittnen eller teknisk bevisning om varifrån bränslet kommer sällan finns.

– Vi har mycket bekymmer med just det. Men häller lantbrukare eller skogsbolag den här syntetiska DNA-vätskan i sina tanker så kan det gå lättare i framtiden. Beslagtar vi stulen diesel som kan spåras till en viss ägare, ja då kan vi bevisa att ett brott har begåtts, säger Håkan Carlsson.

Har använts på smycken

En liknande metod används redan för att skydda värdesaker. En form av DNA-klister finns att strykas på exempelvis datorer eller smycken och som vid eventuell stöld underlättar polisens bevisningsarbete.

Men nu har alltså en vätska lanserats för just diesel. En som inte skadar motorerna.

– Tanken är att metoden kommer att testas i provområden från och med i höst. Vi på polisen håller på att skaffa oss rätt utrustning just nu, säger Håkan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.