Foto: SVT

För giftigt för asylboende – nu bor ensamkommande barn här

Uppdaterad
Publicerad

Bergdala vandrarhem dög inte som vanligt asylboende på grund av att marken intill är förorenad. Men i veckan öppnades ett boende för ensamkommande flyktingbarn på samma plats.

Det var i somras som beskedet kom att Migrationsverket inte längre var intresserade av att starta ett asylboende på vandrarhemmet. Anledningen var bland annat att marken intill det gamla glasbruket är förorenad med arseknik och bly. Men Migrationsverket hade också synpunkter på brandskyddet. 

– Därefter var frågan om vandrarhemmet i Bergdala död för mig. Därför blev jag väldigt förvånad när kommunen ringde mig den här veckan och frågade varför det var verksamhet i vandrarhemmet ändå, säger Jan Ekdahl som är enhetschef på Migrationsverket till SVT Nyheter Småland.

Bergdala vandrarhem

Ensamkommande från Göteborg

Men det är inte Migrationsverket som har startat verksamheten. I stället är det företaget Individia Group med säte i Göteborg som har öppnat ett boende för ensamkommande. Och det hade varken Migrationsverket eller kommunen fått någon information om.

– Vi hade ju uppskattat om vi hade fått en signal om det här i ett tidigt skede från entreprenören. Vi fick inte reda på detta  förrän boende var på plats. Vi har varit i kontakt i dag och kommer att träffas nästa vecka, säger kommunchefen i Lessebo, Christina Nyquist till SVT Nyheter Småland.

De barn som placerats i Bergdala kommer ifrån Göteborgs stad som har köpt platserna av Individia. Måns Åberg, vd på Individia skriver i ett mejl att de inte känner till de diskussioner som tidigare förts med Migrationsverket, och att föroreningarna inte ligger på den mark som de disponerar.

Lessebo ska inspektera

Janerose Alvers, som är utvecklingsledare på Göteborgs stads enhet för ensamkommande, visste inte om att boendet tidigare blivit underkänt som asylboende.

– Vi har avtal med Individia och vi har ställt frågor till dem för att se om de villkor vi har ställt upp i avtalet stämmer med verkligheten. Och så har vi bett Lessebo kommun göra en inspektion på platsen, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Men det är ju inte Lessebo kommun som har skickat ungdomar dit, det är ju ni. Hur ska ni kontrollera att det är ett bra boende?

– Om det är något som finns där som inte stämmer med avtalet ska vi självklart ta tag i det, säger Janerose Alvers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bergdala vandrarhem

Mer i ämnet