Foto: SVT

Domstol ger 91-åring rätt till särskilt boende

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten slår fast att en äldre kvinna i Nybro har rätt till särskilt boende i Uppvidinge kommun för att hon ska få tillbaka livsviljan.

Uppvidinge kommun avslog den 91-åriga kvinnans ansökan, men Förvaltningsrätten i Växjö gör alltså en annan bedömning efter att ha prövat överklagandet.

Kvinnan skriver att hon behöver ha ett särskilt boende med tillsyn dygnet runt. Anledningen är inte att hon behöver mer hjälp i hemmet utan att hon behöver ha människor runt omkring sig.

#hemtillvarjepris

”Att någon lämnar in mat några minuter, ger henne medicin eller duschar henne blir hennes sinnesstämning inte bättre av. Hon fyller 92 år och vill inget hellre än att komma in på särskilt boende. Förhoppningsvis får hon tillbaka lite av livsviljan då”. Så sammanfattar domstolen kvinnans önskemål.

Funktionsnedsättningar

Eftersom kvinnan har flera funktionsnedsättningar och bor i ett hyreshus utan ramp eller hiss kan hon inte ta sig ut, utan blir sittandes ensam hemma och har därför tappat livsglädjen, konstaterar Förvaltningsrätten och slår fast att 91-åringen därför ska erbjudas ett särskilt boende.

Förvaltningsrätten menar också att de utökade insatser i hemmet som erbjuds från kommunens sida inte är tillräckliga för att tillförsäkra henne en skälig levnadsnivå.

Domstolen hänvisar till en snarlik dom i Högsta förvaltningsdomstolen och till lagstiftningen, (se faktaruta).

Det säger lagen om särskilt boende:

Socialnämnden ska verka för att äldre människor ska fä möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.

Socialnämnden ska även verka för att äldre människor får goda bostäder och ska ge dem som behöver det stöd och hjälp i hemmet och annan lättåtkomlig service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd (5 kap. 4 och 5 §§ SoL).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet