Foto: Helmuth Peterson

Hjälteinsats när man föll i iskalla vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som trillade i hamnbassängen i Kalmar på lördagsnatten räddades till livet efter blixtsnabbt agerande av vittne.

Vid de temperaturer som är i havet så här års överlever en människa inte många minuter i vattnet. Så när den medelålders mannen trillade över kajkanten i den folktomma gästhamnen i Kalmar på lördagsnatten såg det minst sagt illa ut. Men mannen hade en nästintill osannolik tur i oturen.

– Mitt emot på andra sidan hamninloppet ligger en nattklubb och där var det en i personalen som ser mannen falla från kajen ner i vattnet. Han hoppar in i en bil och åker runt kajen och slänger i en livboj, säger Roger Andersson som är styrkeledare vid Kalmar brandkår.

Skyndade långsamt

Den nödställde bor på en båt i hamnen och hade av oklar anledning hamnat i vattnet. Kalmar brandkår larmades omgående och kunde snabbt vara på plats, men det var inte okomplicerat att lyfta den nedkylde mannen.

– En ytlivräddare hoppade i med en gång och kunde hålla mannen vid ytan. Även en dykare hoppade i för att bistå. När du hamnar i vattnet vid de här temperaturerna reagerar kroppen kraftigt och musklerna krampar, så för att inte skada honom ytterligare måste man handskas varligt. Samtidigt måste han ju upp snabbt, så det är en balansgång, säger Roger Andersson.

Rejält nedkyld

Med hjälp av en livlina kunde räddningsmanskapet försiktigt dra upp mannen ur hamnbassängen med handkraft. Mannen uppskattas ha legat i vattnet totalt 10-12 minuter.

– Den stora turen i detta är att han blir upptäckt. Klockan 22.20 en januarinatt är det inte många som promenerar i hamnområdet, så det var den stora räddningen för honom. Han hade väldigt låg kroppstemperatur när han kom in till sjukhuset. Man klarar inte många minuter i den här temperaturen, säger Roger Andersson.

Enligt Länssjukhusets pressjour lades 65-åringen in över natten och hans skador bedömdes som lindriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.