Drömmen om ett eget hus

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända upplever att svartuthyrare utnyttjar bostadsbristen. Två av dem är Rama och Hazem som flydde Syrien.

Rama Khouly och Hazem Dakel flydde kriget i Syrien och kom till Sverige hösten 2013. Strax därpå föddes deras son. Efter närmare ett år på olika asylboenden i Småland fick de uppehållstillstånd, men insåg snabbt att det inte skulle bli lätt att hitta en bostad när de planerade sin etablering med Arbetsförmedlingens handläggare.

Ett års väntan var beskedet de fick. En väntan som de upplevde att det fanns personer som försökte dra nytta av genom att sälja mycket dyra svartkontrakt, något som också SVT rapporterat om tidigare.

– De kunde be om 10.000, 20.000, säger Hazem Dakel.

Omkring 800 fast på asylboenden

Enligt Johan Persson, kommunalråd i Kalmar, finns det bara i Kalmar län just nu omkring 800 personer med uppehållstillstånd som fortfarande bor på flyktingförläggningar för att de inte får tag på en bostad.

Rama Khouly och Hazem Dakel tillhör ändå de lyckligt lottade. Efter en tid av tillfälliga lösningar, bland annat som inneboende, fick de till sist ett hyreskontrakt i Lindsdal i norra Kalmar. Nu pluggar de svenska och hoppas att så fort som möjligt etablera sig på arbetsmarknaden. För drömmen, det är att köpa ett eget hus.

– Jag behöver prata svenska bra, sedan arbeta, sedan – direkt – ska jag köpa ett hus, säger Rama Khouly och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.