Efter drunkningsolyckan – här får nyanlända lära sig simma

Publicerad

I mitten av juni omkom en afghansk man vid badplatsen i Älghult. Det har lett till en kraftsamling för att lära vuxna nyanlända att simma.

– Om du inte kan simma, kan du inte rädda ditt eget liv om något inträffar när du är i vattnet, säger Biemnet Tsegai, när SVT Nyheter Småland möter honom på Strandbadet i Älghult.

Biemnet kom som flykting till Sverige från Eritrea för fem månader sedan och är en av dem som nu nappat på möjligheten att lära sig simma, som vuxen, när Älghults idrottsförening den här veckan anordnar simskola.

– Innan jag började här på simskolan var jag rädd och osäker inför djupt vatten men efter bara några dagar har den rädslan släppt och jag mår mycket bättre, säger Biemnet.

Lär även vuxna

Redan innnan sommaren var det klart att Älghults idrottsförening skulle ha simskola för barn i sommar men en tragisk händelse i mitten av juni gjorde att man beslutade sig för att försöka få även så många vuxna nyanlända som möjligt att lära sig simma.

En 22-årig man från Afghanistan omkom nämligen på just Strandbadet när han den 12 juni skulle simma ut till den flytbrygga som ligger i vattnet ett tiotal meter från den fasta bryggan. Han sjönk på väg ut och drunknade.

– Många nyanlända har inte med sig den vattenvana och de nödvändiga kunskaper om vatten som vi ofta tar för givet, säger simläraren Lina Sollin.

– Jag kunde inte simma alls när jag kom till Sverige. I Eritrea blev det aldrig aktuellt för mig att lära mig. Jag bodde i huvudstaden Asmara, långt från havet, säger Biemnet.

Barn med utomeuropeisk bakgrund utsatta

När det gäller barn som drunknar i Sverige har statstik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visat att det finns en överrepresentation av barn med utomeuropeisk bakgrund.

I de barngrupper som Älghults idrottsförening kör den här veckan är det gott om nyanlända och att lägga krutet på att lära barn simma är viktigt, av flera skäl. Inte minst för att det är så svårt att locka dem när det väl blivit vuxna.

– Det är alltid mycket svårare att få någon att börja i simskolan som vuxen än som barn, alldeles oavsett nationalitet och ursprung, säger simläraren Lina Sollin.

”Är ganska lätt”

Biemnet Tsegai och tre av hans landsmän från Eritrea har dock tagit chansen den här veckan. När SVT Småland är plats tränar de bland annat flytning.

– När det gäller vuxna elever måste vi många gånger börja med grunderna. Som till exempel vattenvana, säkerhet, att våga dyka och att våga vara under vattnet, säger Lina Sollin.

Lina säger att den grupp vuxna som Biemnet ingår i kommer att kunna lära sig simma ganska snabbt. För andra kan det ta längre tid.

– Det är faktiskt inte så svårt att lära sig simma. På bara tre dagar har jag lärt mig mycket. Det är ganska lätt, säger Biemnet med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.