Efter protestaktionen: Familjen får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Den utvisningshotade familjen Said/Diab får stanna i Oskarshamn. Beskedet kommer ett år efter att 4.100 namnunderskrifter lämnades in till Migrationsverket i protest mot utvisningsbeslutet.

– Vi är väldigt, väldigt glada. Vi kan andas bra nu, säger Linda Diab som är mamma i fyrabarnsfamiljen i Oskarshamn.

Linda Diabs ögon är svullna. Hon har gråtit många glädjetårar sedan hon fick beslutet under tisdagen.

När hon läste beslutet tänkte hon på alla Oskarshamnare som gett sitt stöd till familjen.

– Jag vill tacka alla som har hjälpt oss, säger hon. Nu kan jag se att mina barn är säkra och är på rätt spår. Sverige har gett så mycket för vår familj, och nu är det vår tur att ge tillbaka till samhället. Nu kan jag jobba och studera.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om familjen Said/Diab som fick beskedet att de skulle utvisas till sitt hemland Libanon. Familjen hade då bott i Sverige i åtta år.

Migrationsverket ansåg inte att det fanns något skyddsbehov eller särskilda omständigheter som gör att de ska få stanna i Sverige.

När barnens klasskamrater fick höra om beslutet startade de en namninsamling i ett försök att få Migrationsverket att ändra sitt beslut. Totalt kom det in 4.100 underskrifter.

För ett år sedan skickade familjen in en ansökan om verkställighetshinder. Nu ger Förvaltningsprocessenheten i Malmö familjen rätt och beviljar fem av familjens sex medlemmar permanent uppehållstillstånd.

Dottern i familjen omfattades inte av det här ärendet, men en annan ansökan är inlämnad och mamma Linda Diab tror inte att det ska vara något problem.

Nu planerar familjen att skaffa en ny lägenhet för att få plats med alla fyra barnen.

– Det känns som att livet börjar nu, säger Linda Diab. Vi ska ha lite fest här i kväll för att fira. Min man har köpt en tårta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.