Kaos på högstadieskola – elever går hem i protest

Uppdaterad
Publicerad

De flesta eleverna på Älghults skola i Uppvidinge gick hem vid klockan ett i dag för att visa sitt missnöje med att lärare har omplacerats. – Stämningen har varit riktigt dålig i dag, säger eleven Ebba Olsson.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Småland har fem lärare blivit omplacerade till andra skolor i kommunen. Det har skett mot lärarnas vilja och därför är eleverna upprörda.

– Stämningen har varit riktigt dålig i dag. På samlingen fick lärarna gå ifrån för att de var så ledsna att de gick ut och grät, säger Ebba Olsson som går i årskurs nio på skolan.

Elevstrejk på Älghults skola

– Många föräldrar hämtade sina barn i dag. De stöttar dem i den här protesten, eftersom det har varit dålig stämning i skolan en längre tid nu, säger Ann-Christine Kuntsson, som har en son i årskurs sju på skolan.

– Vi har inte fått information från skolan om vad som händer, utan vi får bara höra uppgifter i andra hand. Det känns väldigt olyckligt, säger en annan förälder, som har sin dotter på skolan, till SVT Nyheter Småland.

Varit struligt länge

Det har enligt föräldern varit kaosartat på skolan under en längre tid. Bara under den sista terminen har hennes dotters klass haft sju olika mentorer, det vill säga klassföreståndare.

– Det är väldigt upprörande att det får vara så här. Det handlar om mitt barns framtid. Det är svårt att slåss för bra betyg när situationen på skolan är kaos, säger hon.

Även Ann-Christine Knutsson bekräftar bilden av att stämningen är väldigt dålig på skolan.

– Jag har haft flera barn som gått på skolan och det har funnits problem från och till, men det har aldrig varit så här illa. Det är fruktansvärt att se, eftersom vi är en liten ort, så är vi extra sårbara och vi vill ha vår skola kvar, säger hon.

Ansvarig svara inte

SVT Nyheter har sökt ansvarig på skolan. Men vi har inte lyckats komma i kontakt med vare sig rektorn eller förvaltningschef. Men till Sveriges Radio Kronoberg säger rektorn Armend Aliu att det inte är konstigt att lärarna blivit omplacerade.

– Jag har kommit fram till att vi har lite övertalighet bland lärarna och jag har berättat läget för förvaltningschefen som i sin tur ska hitta arbete åt personal som är övertalig, man tittar på var det finns behov, det handlar om att förflytta, ingen kommer att sparkas.

De föräldrar som vi pratat med vet inte om de ska låta sina barn gå till skolan imorgon. Eftersom det är skolplikt kan barnens frånvaro sättas upp som skolk.

– Vad ska eleverna göra när de är missnöjda med situationen? De måste få protestera, säger Ann-Christine Knutsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elevstrejk på Älghults skola

Mer i ämnet