Foto: SVT Design

En gripen för attack mot banker

Uppdaterad
Publicerad

En tonårspojke har gripits misstänkt för grovt dataintrång och försök till utpressning mot Swedbank och Nordea, meddelade åklagarmyndigheten i dag.

Under oktober och november utsattes bankerna för överbelastningsattacker, så kallade ddos-attacker. I går genomförde polisen en husrannsakan i Växjö och grep en person som misstänkt för attackerna. Flera beslag ska också ha gjorts.

– Det här har krävt påstår jag en hel del kunskap och infrastruktur. Vi misstänker att 20 000 datorer har använts vid den här attacken, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm till SVT Nyheter Småland.

it-attacker mot banker

Tonåring från Växjö

Den gripne är mellan 15 och 18 år, bosatt i Växjö och innan husrannsakan anhållen i sin utevaro. Han misstänks för grovt dataintrång, ett brott som för en vuxen kan ge fängelse i mellan 6 månader och 6 år. Han är också misstänkt för försök till utpressning.

Har han genomfört attackerna ensam?

– Vi utesluter inte att det kan finnas andra personer inblandade, säger Mats Ljungqvist.

På grund av den misstänktes låga ålder vill Mats Ljungqvist inte lämna ut ytterligare uppgifter. Han konstaterar att förundersökningen ska avslutas skyndsamt av samma skäl, inom sex veckor ska beslut om eventuellt åtal fattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet