Endast sex sporter i Högsby

Uppdaterad
Publicerad

Högsby tillhör de kommuner i landet där ungdomarna idrottar allra minst. Kommunen hör dessutom till de 14 i landet med allra minst antal sporter att välja på.

Samtidigt har idrottandet sjunkit mellan 2004 och 2013, från 30 deltagartillfällen per person mellan 7-20 år 2014 till 19 tillfällen 2013. Det är en minskning med 37 procent.

En anledning till att så få ungdomar väljer att idrotta skulle kunna vara att det bara finns sex sporter att välja på.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

”Bara fotboll att välja på”

Vi frågade några högstadielever hur de ser på träningsutbudet.

– Det finns ju bara fotboll att göra på fritiden, säger Emilia Siklund, som skulle vilja spela innebandy, och se ett större utbud av sporter.

– Det finns inte jättemånga sporter, många spelar fotboll och det räcker väl, säger Vincent Franzén.

– Jag bor ganska långt ifrån så det är svårt, säger Folke Johansson som hade velat spela fotboll och kanske innebandy om han bott mer centralt.

Vill se breddning

Tuva Bojstedt (KD) är ordförande i utbildningsutskottet i kommunen. Hon menar att befintliga föreningar behöver bredda sig.

– Det är andra typer av mötesplatser man eftersöker i dag, det är marathonlopp och extremsporter. Jag tror det är viktigt att man behåller sina lagaktiviteter men också breddar sig, säger hon.

Samtidigt tar kommunen inget ansvar.

– Föreningslivet är ju de som driver aktiviteterna. Det vi kan göra är att stötta och synliggöra de aktiviteter som finns, säger Tuva Bojstedt.

Nyligen har det byggts en multiarena i kommunen, som enligt Tuva Bojstedt är framtiden.

– Det här är ett exempel på att det ideella engagemanget finns kvar, även om det är svårt att få folk att engagera sig i de traditionella styrelserna. Föräldrar och engagerade har byggt upp det här med stöd av kommunen och näringslivet.

SVT har gjort en interaktiv karta där du kan se hur många sporter det finns i din kommun, och hur idrottandet förändrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet