Löktavlan 2015: ”Solen och vindarnas ö”. Foto: Helmuth Petersson

Enorm Ölandstavla invigd – helt gjord av lök

Uppdaterad
Publicerad

Den numera traditionsenliga löktavlan i Ventlinge på Öland avtäcktes i dag.

För fjärde året i rad har konstnären Theo Janson och lantbrukaren Ingvald Petersson samarbetat för att skapa en enorm tavla, helt gjord av olika sorters lök, som invigs kort innan Ölands skördefest går av stapeln. Totalt har cirka 6 000 lökar gått åt.

– Årets motiv följer devisen ”solen och vindarnas ö”, säger Theo Janson och berättar att den vita ”vinden” till vänster symboliserar fåken, den kraftiga vinden som drar över Öland, och solen till höger står för lugnet.

I mitten av tavlan tornar fyren ”Långe Jan” upp sig. När det mörknar kommer en lampa att rotera och blinka längst upp i fyren.

Anna Hedh invigningstalade

Ölänningen och EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) höll invigningstalet innan tavlan avtäcktes och kröntes med fyrens topp.

Motivet, som mäter ungefär tre meter på höjden och åtta meter på bredden, har kommit till genom att Theo Janson skruvat fast lökarna en och en.

– Jag drar i en skruv och trycker fast en lök, drar i en skruv trycker fast en lök och så vidare, berättar han.

Hur många år till kommer du att fortsätta att göra detta?

– Vi får se hur länge vi orkar, men det är jättekul att kunna samarbeta, en konstnär och en lantbrukare.

Är du lika förtjust i att äta lök som att göra tavlor av den?

– Ja, det är klart, ha ha! Det är en fantastisk grönsak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.