Foto: Arkivbild från TT Bild

Estnisk fiskare kom för sent – tvingas böta

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten kräver ett estniskt fiskefartyg på 10 000 kronor i straffavgift för försenad ankomst till hamnen i Västervik.

Händelsen inträffade i mars och enligt fiskelagen ska en sanktionsavgift tas ut om ett fartyg anländer för tidigt eller för sent till anmäld ankomsttid.

Det estniska fartyget föranmälde en ankomsttid vid klockan åtta på morgonen men dök istället upp två och en halv timma senare. Enligt beslutet hade esterna inte rapporterat om ändrad ankomsttid.

Centimetrar på sin sida

Det finns tre olika straffavgifter beroende på fartygets längd och storlek. Det estniska fiskefartyget klarade sig med fem centimeters marginal från att betala det högsta beloppet på 25 000 kronor. Enligt beslutet från den svenska myndigheten har de ansvariga på det estniska fartyget haft möjligheten att yttra sig i ärendet, men avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.