EU-migranter tvingas snart flytta igen

Uppdaterad
Publicerad

I ett naturreservat utanför Växjö har ett 20-tal personer från Bulgarien slagit läger. Snart blir de avhysta därifrån, men vart EU-migranterna ska ta vägen vet varken kommunen eller Länsstyrelsen.

Det är tidigt på morgonen när SVT Nyheter Småland kommer till platsen där ett 20-tal EU-migranter från Bulgarien slagit läger sedan ungefär två veckor tillbaka. Trots att det är tidig morgon har de flesta redan hunnit ge sig av till sina tiggarplatser runt om i kommunen. Migranterna kom till den här platsen efter att ha körts iväg från andra platser och snart är det dags att flytta igen.

– Om de kör iväg oss så vet jag inte vart vi ska ta vägen, säger en av männen.

Lägerverksamhet otillåten

Länsstyrelsen ansvarar för att upprätthålla ordningen i naturreservaten. Det är förbjudet med lägerverksamhet under en längre tid så nu måste migranterna flytta.

I en baklucka sitter en man. Han berättar om situationen.

– Jag har värk överallt och medicinerna är slut. Jag tigger för att köpa medicin. Här finns inget vatten, ingen dusch och det är kallt att sova i bilen. Om det finns möjlighet att få ett jobb så tar jag det, jag kan ta vad som helst. Jag har inga problem att jobba.

Han och de andra i gruppen är oroliga över framtiden.

– När polisen kommer och kör iväg oss så vet jag inte var vi ska sova någonstans, avslutar han.

Campingplats

Politikerna diskuterar nu en lösning.

– Vi diskuterar en motion som kommit in från Vänsterpartiet om att kommunen skulle upprätta en campingplats för EU-migranter, och den avser jag att besvara i fullmäktige. Och det framgår tydligt i regelverket att det inte är kommunens uppgift att skapa den här typen av vistelseplatser, det ligger inte i den kommunala kompetensen, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Han säger också att regelverket måste redas ut.

– Regeringen måste visa ledarskap, det gör man inte i tillräckligt hög utsträckning och det gör att kommunerna hamnar i situationer som den här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.