Extramöte ska rädda Taifs ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Tingsryds AIF leder hockeyallsvenskan stort. Trots det har klubben det tufft ekonomiskt och vill att kommunen ska gå i borgen för ett lån på tre miljoner kronor.

Enligt Anders Rungegård, klubbens kassör, är det gamla skulder som skaver.

– Vi är inne i en ond spiral. Det är för att säkra upp för framtiden också så att vi inte hamnar i den här situationen igen. Vi hade haft en fungerande ekonomi i dag om det inte vore för de här gamla skulderna som tynger oss, säger han.

Nu har klubben begärt att kommunen ska gå i borgen för ett lån på tre miljoner kronor som ska betalas tillbaka under tio år.

Extrainsatt möte

Tingsryds kommunstyrelses arbetsutskott har nu kallat till ett extrainsatt möte på måndag inför kommunstyrelsens sammanträde samma dag. För det är bråttom för klubben.

– Vi har väl sagt att vi gärna försöker få in ett tillskott innan den sista december. Vi måste betala leverantörer. Vi vill göra oss skuldfria, säger Anders Rungegård.

Taif vill även låna ytterligare två miljoner kronor. För det lånet hoppas klubben att sponsorer och privatpersoner ska gå i borgen.

Gått i borgen tidigare

Tingsryds kommun gick i borgen för ett lån som klubben tog för två år sedan på 2,5 miljoner kronor. Men det lånet är helt återbetalat till årsskiftet.

– Men vi har lagt 100 000 kronor i månaden på det, vilket gjort att vi fått nya leverantörsskulder, säger Anders Rungegård.

Därför hoppas klubben på en längre återbetalningstid på de nya lånen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.