Grafik: Truls Wallin

Fakta om Norrliden

Uppdaterad
Publicerad

Området Norrliden har funnits sedan 60-talet.

Området

Bebyggelsen i Norrliden och områdena runtomkring har vuxit fram sedan 1960 och 70-talen. Den första stadsplanen inom området antogs 1959. Innan dess fanns bara sommarvillor nära sundet och några torp. Kring Norrlidens centrum finns i dag skolan, bibliotek, affärer, kyrkan mm.

#sommarturen

Norrliden och Bergavik delas av Norrlidsvägen. Områdena öster och väster om vägen skiljer sig åt. Väster om vägen finns mest hyreslägenheter, 70 procent. Öster om Norrlidsvägen finns mest radhus, småhus,villor och bostadsrätter. Här äger man 70 procent av bostäderna.

Bostäder

70 procent av bostäderna i Bergavik, Björkenäs och Björkudden har minst fyra rum och kök. 15 procent av bostäderna i Norrliden har den storleken. 40 procent av bostäderna har 3 rum och kök och 43 procent har ett eller två rum.

Invånare

Det bor ca 8000 personer i området varav hälften bor i Norrliden. Drygt 40 procent av invånarna i Norrliden har utländsk bakgrund, jämfört med knappt 12 procent i Kalmar kommun.

Inkomst

Norrliden har lägst medianinkomst i kommunen. Arbetslösheten är högre i Norrliden än den är i kommunen som helhet. Utbildningsnivån är lägre i Norrliden än i kommunen som helhet. Förhållandet är det motsatta för Bergavik, Björkenäs och Björkudden.

Ny stadsdel

För snart tre år sedan började arbetet med att utveckla den nya stadsdelen vid havet, Norrliden Strand.

Kommunen har nu en fördjupad översiktsplan för hela Norrliden som gäller kuststräckan från Berga Strandpark till Krafslösaviken och områdena innanför; Bergavik, Björkudden och Norrliden.

Den nya stadsdelen skall ha ett tydligt centrum i Norrliden och ge fler möjligheter att nå kusten för bad och avkoppling.

Källor: ”Fördjupad översiktsplan Norrliden Strand” Kalmar Kommun och Kalmar kommuns hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sommarturen

Mer i ämnet