Fånge nekades övningskörning – nu omprövas beslutet

Uppdaterad
Publicerad

En fånge på anstalten Västervik Norra fick inte övningsköra på grund av hans alkoholproblem. Men nu upphäver Kammarrätten i Sundsvall beslutet.

Fången i 60-årsåldern dömdes 2013 till tio års fängelse för försök till mord på sin tidigare partner. I berusat tillstånd misshandlade han henne och tände sedan eld på henne.

Mannens körkort drogs in som en följd av domen. Efter ett års spärrtid ansökte han om att få börja övningsköra igen, men blev nekad eftersom att Kriminalvården bedömde att han led av ett alkoholmissbruk.

Den bedömningen ifrågasattes av en läkare som tvärtemot menar att ett alkoholmissbruk inte kan fastställas. Kammarrätten i Sundsvall gick på läkarens linje och menar att mannen inte kan nekas övningskörning på den grunden.

Nu skickas ärendet tillbaka till Transportstyrelsen som ska pröva om mannen uppfyller övriga krav för att få övningsköra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.