Flyktingar kan bo på kryssningsfartyg i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket startar nu en upphandling för att hitta alternativa boenden för flyktingar på passagerarfartyg och bostadsplattformar.

Anbud tas nu emot fram till den 3 december och fartygen ska rymma minst 200 boende.

– Vår förväntan är att upphandlingen ska kunna ge ett antal tusen nya platser, säger Willis Åberg avdelningschef för verksamhetsstöd vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Det kan handla om stora passagerarfartyg, kryssningfartyg eller så kallade bostadsplattformar.

En bra lösning

Oskarshamn är en av landets hamnar som är tillräckligt stor för att rymma ett stort fartyg. Under flyktingströmmen på 90-talet låg ett fartyg i Oskarshamn som användes som boende. Anders Westerberg, som var regionchef på Invandrarverket under perioden, har tidigare berättat för Sydsvenskan att han minns det som en bra lösning.

– Det var inte konstigare än nu. När alla inkvarteringsmöjligheter på land är uttömda så börjar man tänka i andra banor. Det man tänker på då är ju tält, campingplatser och båtar, sade Anders Westerberg till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.