Foto: SVT

Fästingarna på gång i vårsolen

Uppdaterad
Publicerad

Trots kyla och snålblåst börjar fästingarna redan ge sig till känna. Det här är något man märker på djursjukhusen i Småland som nu får många samtal från katt- och hundägare som vill skydda sina husdjur.

Våren är här och fästingen har vaknat till liv på riktigt. Fästingarna är aktiva så fort temperaturen stiger upp mot fyra till fem plusgrader. Vanligtvis under perioden mellan april och november. Så nu redan i början av april finns det alltså fästingar i naturen.

Fästingarna trivs i fuktiga miljöer och där det finns gott om däggdjur som till exempel harar och rådjur. De använder dock allt från fåglar, katter, hundar till människor som värddjur. 

Det finns flera sjukdomar som kan spridas med fästingar till djur. De vanligaste i Sverige är borrelia, TBE och anaplasmos. TBE förekommer endast i vissa riskområden.

Antibiotika hjälper

De flesta smittade djur tillfrisknar helt med en antibiotikakur, dock kan en del utveckla kroniska symtom.

För att skydda din hund eller katt mot fästingar kan du använda receptfria medel som du hittar på apoteket som du droppar i hundens nacke.

Ett annat alternativ är att använda fästinghalsband. Då får hunden ett skydd som gör att fästingen inte stannar kvar utan hoppar av igen.

Numera finns även vaccin mot borrelia och tuggtabletter som minskar risken för att en hund ska smittas av fästingsjukdomar, men då måste man kontakta en djurklinik.

Kom ihåg att det ändå alltid är viktigt att gå igenom ditt husdjurs päls efter att ni varit i fästingrika områden och ta bort eventuella fästingar så fort som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.