Fler barnmorskor – för att minska antalet förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar har Linnéuniversitetets barnmorskeutbildning precis startat. Och i år är antalet barnmorskestudenter betydligt fler än tidigare år. Utbildningsplatserna har ökat från 14 till 22.

Vi var med första dagen och träffade några av de blivande barnmorskorna.

Och trots att de precis är i början av sin utbildning har de både tankar och synpunkter på det som rör säkerhet och förlossningsskador.

Förlossningsskador

– Jag tror att barnmorskan har en väldigt viktig roll och att det är viktigt att man är med kvinnan hela tiden. Då är det viktigt att det inte är för mycket stress i den situationen, säger Marie Oscarsson, som är en av de barnmorskeelever vi träffat.

Första dagen

Hon får medhåll av Charlotte Morelius som också hon gör sin första dag på barnmorskeutbildningen.

– Eftersom man kan få ganska allvarliga skador är säkerheten jätteviktig, säger hon.

I ett och ett halvt år kommer de att plugga innan de är färdiga och får ut sin legitimation. Men vägen dit går över både teoretiska studier och praktik.

En del av utbildningen äger rum i ett kliniskt träningsrum med dockor av olika slag som studenterna får öva sig på.

Säkerhet viktigt

Marie Oscarsson är lektor på barnmorskeutbildningen, hon säger att just säkerhet är ett av de viktigaste målen med utbildningen.

– Vi vill ju verkligen att våra studenter ska kunna sitt område, och säkerhet är ett viktigt område för oss, säger hon.

Hennes kollega Lena Lendahls som också är lektor på programmet pekar på andra viktiga faktorer när det handlar om att minska antalet förlossningsskador.

– Det pågår projekt på några förlossningskliniker som visar att förlossningsskador och förlossningsskräck minskar genom att en barnmorska tillbringar mer tid inne hos den kvinna som föder barn.

– Så det behövs fler barnmorskor, helt enkelt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet