Fler barnmorskor kan minska förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Med fler barnmorskor kan förlossningsskadorna minska. Det menar Barnmorskeförbundet i Kalmar.

Nu vill regeringen förbättra förlossningsvården och Barnmorskeförbundet i Kalmar tycker att man gör det bäst genom fler barnmorskor.

Många kvinnor som drabbats av svåra förlossningsskador upplever att de inte blir tagna på allvar. En orsak till kvinnornas upplevelser kan vara att barnmorskorna är för få och stressen för stor. Det menar i alla fall Evali Lindström på Barnmorskeförbundet i Kalmar.

Förlossningsskador

– Under stress ställer man kanske inte de rätta frågorna och man kanske inte heller hinner vänta in och lyssna på svaren. Ibland är det som sägs också subtilt och då kan det behövas tid och eftertanke, säger Evali Lindström.

Önskar fler barnmorskor

I somras beslutade Sveriges riksdag att förlossningsvården ska förbättras och de närmaste fyra åren satsas det 400 miljoner kronor om året för just det. Det har ännu inte beslutats hur pengarna ska användas men om Barnmorskeförbundet i Kalmar fick bestämma, skulle de vilja att de gick till fler barnmorskor.

– Varje kvinna ska ha rätt till en barnmorska under sin förlossning. Höjer vi grundbemanningen så har vi möjlighet att klara det och vi får tid att lyssna på och vara med patienten när hon blir förlöst, säger Evali Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet