Emma Otterström är nyanställd på DHL:s kundservice i Växjö. Foto: Anne Torvinen

Nu vågar fler företag anställa – ser ljust på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivare ser ljust på framtiden och behöver rekrytera mer personal än tidigare. Jobbchanserna ökar framförallt inom yrken som kräver längre utbildning.

Det kommer finnas fler jobb att söka hos länets offentliga och privata arbetsgivare. Det visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen som bygger på intervjuer med arbetsgivare om deras syn på framtiden.

– De är generellt mer positiva inför framtiden. Vi ser att konjunkturen sakta men säkert har tagit fart under 2015 och kommer forsätta under 2016, säger Ronnie Kihlman, utredare på Arbetsförmedlingen i Växjö.

Krav på längre utbildning

Fram till slutet av 2016 kommer det att finnas ungefär 1 100 fler jobb att söka i Kronobergs län. Jobbchanserna blir framför allt större inom de yrken som kräver längre utbildningsbakgrund, det vill säga högskole- eller yrkesutbildning.

Några exempel på yrkesområden där det ser särskilt ljust ut är hälso- och sjukvård, data/IT, bygg och utbildning.

– Det kommer däremot vara fortsatt hög konkurrens inom de yrken där det inte är lika stora krav på utbildning, säger Ronnie Kihlman. 

DHL i Växjö anställer fler

Ewa Jonasson är kundservicechef på DHL i Växjö där personalstyrkan har utökats med flera nya medarbetare de senaste månaderna.

– Vi har anställt 16 nya medarbetare under våren och sommaren och det är faktiskt en av de största rekryteringarna vi har gjort sedan vi startade kundservice här i Växjö, säger Ewa Jonasson.

Hon märker att trycket blir större i takt med att e-handeln ökar.

– Vi ser ljust på framtiden och kommer förmodligen behöva ännu fler medarbetare framöver, säger Ewa Jonasson.

– Samtidigt ställer det höga krav på oss för vi måste planera ordenligt för att få in alla våra nya medarbetare och se till att de blir väl omhändertagna. Men det är jätteroligt att jobba i en bransch som går framåt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.