Flicka gick genom isen – Ingolf kan ha räddat flickan

Uppdaterad
Publicerad

Läget för den sjuåriga flicka som gick genom isen i Flygsfors utanför Orrefors i går är fortfarande allvarligt. Men det faktum att hon är ung och att vattnet var mycket kallt ökar hennes chanser att klara sig.

Isen är faktiskt ganska tjock på sina ställen i strandkanten av den å där den sjuåriga flickan och hennes äldre bror lekte i går förmiddag. Men då de satte små båtar i den öppna delen av ån föll de i vattnet båda två. Pojken lyckades ta sig upp, men inte flickan.

-Sen ska hon alltså ha glidit under isen och hamnat intill strandkanten. Ingen vet riktigt hur länge hon låg där, men tittar vi på larmtider så hamnar vi nog nånstans omkring tio minuter, säger Per Persson som var räddningsledare på plats.

Han menar att det alltid är allvarligt när en person hamnar under vatten, men att flera omständigheter talar till flickans fördel. Kylan och att hon är ung är två viktiga faktorer som ökar hennes chanser.

Hittades tack vare jackan

Och tack vare flickans röda jacka och att isen var klar kunde barnens mamma, som snabbt kom till platsen, se henne och börja hoppa för att göra hål i isen. När hon till slut kom igenom hade flera bybor som var på tipsrunda hittat dit. En av dem var Ingolf Slättman som på sitt jobb har fått lära sig hjärt- och lungräddning.

-Sen får jag upp flickan och börjar göra hjärt- och lungräddning på henne, och så kommer det en kaskad av vatten. Då känner man en lättnad för då vet vi i alla fall att luftvägarna är fria, berättar Ingolf.

Därefter anlände Räddningstjänsten och tog hand om flickan.

Barn leker ofta i området

Om flickan klarar sig är det tack vare Ingolfs snabba insats menar Per Persson, som faktiskt själv har bott precis intill platsen där olyckan hände. Därför vet han att det ofta är barn som leker i området.

-Det man kan göra nu det är att ta tillfället i akt att informera barn om att det här inte bara är sånt som händer på tv, utan faktiskt sker i verkligheten, säger han till Smålandsnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.