Foto: Linda Ohlsson

Flyktingar får kommunerna att växa

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Eksjö och Nässjö kommun krafttag för att hitta bostadslösningar för flyktingar som fått uppehållstillstånd.

Utan invandring skulle både Eksjö och Nässjö krympa, och befolkningen skulle bli allt äldre. Och med ett budskap om att invandring är kommunens största tillväxtfaktor och något positivt görs nu en storsatsning för att hitta bostäder åt nyanlända flyktingar.

– En lägenhet är det viktigaste för starten för en nyanländ familj. Sedan kommer allt annat, säger Birgitta Eek integrationshandläggare Eksjö kommun. Vi har redan idag ett samarbete med Eksjö bostäder men måste även samarbeta med privata fastighetsägare för att klara av situationen.

Söker bostäder

Just nu står 60 personer med uppehållstillstånd utan bostad i Eksjö kommun. Projektet som finansieras av Länsstyrelsen, syftar till att etablera en kontakt med privata fastighetsägare för att få fram fler bostäder. En broschyr skickas till alla som äger en fastighet och hyr ut en eller flera bostäder. Även besök görs hos de större fastighetsägarna för att informera om bakgrunden till en ökad inflyttning. Kommunen tillhandahåller också ”boutbildning” för de bostadssökande, allt från kontrakt och nycklar till matlagning, tvättstugekultur, källsortering, tider och oskrivna regler.

– Vi hoppas att fler ska inse värdet av att ha utlandsfödda i kommunen och se vikten av att få in utlandsfödda i bostadsföreningar. Hela samhället tjänar på att vi hjälps åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.