”Vi har erfarenhet av att alla inte klarar av det här” säger rektorn Jimmy Nilsson. Foto: Clary Kroon/SVT

Eleverna kritiserar flaggförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på Sunnerbogymnasiet i Ljungby förbjuds att vifta med internationella flaggor och spela Zlatans nationalsång vid utspringet.

Eleverna som tar studenten i dag ville vifta med olika länders flaggor och spela Zlatan Ibrahimovics tolkning av nationalsången för att uppmärksamma att klassen är mångkulturell.

– Vi ville beskriva den här underbara, härliga gemenskapen vi har i vår klass med många kulturer och olika etniciteter, säger eleven Tilda Ragnarsson till SVT Nyheter Småland.

– Vi ville hylla att man kan träffas människor från olika länder och utvecklas, säger eleven Elin Thyr Alklid.

”Kan misstolkas”

Men rektorn säger nej och hänvisar till ett tidigare infört flaggförbud. Motiveringen är att sång och flaggor kan misstolkas – och att man inte vill skapa diskussion.

– Det handlar inte om sången eller flaggorna utan en gränsdragningsproblematik. Vi har erfarenhet av att alla inte klarar av det här. Förra året tillät vi en flagga varpå en annan kreativ elev med främlingsfientliga åsikter skulle springa ut med den svenska flaggan, säger rektorn Jimmy Nilsson.

– Vi har fått veta att det här kan leda till diskussion, men på grund av förbudet så har det blivit diskussion istället, säger Tilda Ragnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.