Johan Nyman är ombudsman på ABF i Kalmar.

Fördubbling av svenskakurser hos ABF i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 300 asylsökande i Kalmar län går ABF:s svenskakurser. Det närmaste året räknar studieförbundet med dubbelt så många.

På asylboenden och i studieförbundets egna lokaler runt om i Kalmar län finns det studiecirklar i svenska sedan något år tillbaka. Sammanlagt är det uppemot 300 asylsökande i olika åldrar som är med i ABF:s verksamhet, men flera andra studieförbund erbjuder samma möjlighet.

Just ABF har sina kurser i Kålboda, Kalmar, Oskarshamn, Hultsfred och Fårbo. Snart startar också den här verksamheten i Vimmerby.

– Vi tror och planerar nu för att kunna fördubbla antalet asylsökande på våra kurser i svenska. Det nya budgettillskottet kommer väl till pass, säger Johan Nyman ombudsman på ABF i Kalmar län.

Förbereder sig för skolan

Undervisningen riktar sig både till unga och gamla som behöver lära sig svenska och ibland även till barn som köar för att få plats i vanliga skolan.

– Många behöver också hjälp för att förbereda sig inför skolstarten. Det är ju en väldigt blandad kunskapsnivå bland de asylsökande, en del är analfabeter, andra mer skolvana, förklarar Johan Nyman.

– Kurserna handlar om svenska språket och grammatik men till våren kommer också kurser i hur det fungerar i Sverige och i Kalmar län. Samhällsintroduktion helt enkelt med kommunikativa övningar, förklarar Johan Nyman.

Lärare jobbar gratis

Tidigare har det varit svårt att hitta studiecirkelledare eller lärare till den här typen av kurser, men allt fler hör av sig till ABF och vill hjälpa till.

– Attityden i samhället har blivit mer hjälpsam. Många lärare vill inte ha arvode utan ser hellre att vi köper läroböcker för pengarna till de asylsökande, berättar Johan Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.