Arkeologen Fredrik Gunnarsson undersöker en kokgrop. Foto: Museiarkeologi sydost

Förhistoriskt hus hittat i Växjö

Publicerad

Spår från ett flera tusen år gammalt hus har hittats i Växjö och nu ska arkeologerna försöka ta reda på vad det använts till.

Projektledaren och arkeologen Andreas Emilsson är noga med att poängtera att det ännu inte finns några bevis för att det rör sig om ett så kallat kulthus – ett hus som används vid ritualer. Men det finns en del som pekar mot det.

Nära skålgropsblock

– Miljön det uppträder i är speciell, där huset ligger relativt ensamt och i direkt närhet till ett skålgropsblock. Huset är även förhållandevis litet och känns inte som ett bostadshus. Vi kommer att genomföra ett antal analyser i höst som förhoppningsvis kommer ge oss mer svar om vad det kan ha använts till, säger han.

I anslutning till huset har man hittat flera så kallade kokgropar.

– Man lade ner uppvärmda stenar i en grop och så blev det som en förhistorisk ugn, berättar arkeologen Fredrik Gunnarsson. De användes ofta i rituella sammanhang när man lagade massa mat och hade fest.

Hittades vid bostadsbygge

Huset upptäcktes i samband med uppbyggnaden av det nya bostadsområdet Vikaholm i södra Växjö. Inför bygget fick arkeologerna på Kalmar läns museum uppdraget att leta efter fornlämningar i området. Och jakten började kring skålgropsblocket som är känt sedan tidigare.

Hur gammalt det här är exakt är svårt att säga i nuläget, fler analyser ska göras, men i nuläget säger Andreas Emilsson att det kan vara någonstans mellan år 3000 före kristus till år 0.

– Det är ju fantastiskt att hitta något som kan vara flera tusen år gammalt. Det är ju svindlande tidsperspektiv i det här. Det är väldigt fascinerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.