Mali-gisslan släppt – men inget nytt om svensken

Uppdaterad
Publicerad

En fransk medborgare som kidnappades i Mali ungefär samma tid som Värnamobördiga Johan Gustafsson har släppts. Men hans föräldrar har inte hört något nytt om sonens situation.

– Vi är glada för fransmannen, men vi vet inte vad det betyder för vår son, säger Johan Gustafssons pappa Göran Gustafsson när SVT Jönköpingsnytt talade med honom strax efter nyheten om att fransmannen kommit ut.

Enligt TT har Frankrikes president François Hollande meddelat att fransmannen Serge Lazarevic som suttit som gisslan i Mali sedan 2011 släppts.

Svensk man kidnappad i Mali

– Vår sista gisslan är fri. Det finns nu inga fransmän längre som sitter gisslan någonstans i världen, sade Hollande.

Kidnappad 2011

Lazarevic kidnappades, liksom Johan Gustafsson i november 2011, på olika platser med bara en dags mellanrum. De hamnade i klorna på al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim).

Enligt TT syntes Lazarevic nyligen i en video från Aqim där han vädjade till den franska regeringen om sin frigivning. I samma video förekom en nederländsk man som rövades bort tillsammans med Gustafsson. Om svensken har det dock varit tyst sedan 2013 då de tillsammans syntes i en film från Aqim.

– Vi har inte hört något på länge, säger Göran Gustafsson.

Men väcker nyheten om den frisläppta fransmannen någon förhoppning för Johans situation?

– Jag vet inte mer om dagens nyhet än vad du gör. Så jag vet inte vad detta kan betyda för Johan, säger Göran Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet