Bara en liten del av fritidspengen har betalats ut

Uppdaterad
Publicerad

Fritidspengen som infördes förra sommaren skulle ge möjligheten till barn som lever i ekonomisk utsatthet att delta i fritidsaktiviteter. Men alla kommuner har inte använt sig av möjligheten, visar en rapport från Socialstyrelsen.

Fritidspengen beslutades av den förra regeringen infördes 1 juli 2014. Fritidspengen kan användas av familjer som har barn i årskurserna 4-9 och som som haft försörjningsstöd under mer än sex månader det senaste året. Pengarna kan användas till en regelbunden ledarledd aktivitet. Men drygt en fjärdedel av de kommuner som har svarat på Socialstyrelsens enkät hade inte betalat ut några pengar vid årsskiftet.

– I vissa fall har familjerna inte uppfyllt kriterierna för att få fritidspeng, i andra fall har kommunerna inte fått in några ansökningar. Det finns också kommuner som anger att de redan tillämpar en högre fritidsnorm inom försörjningsstödet, säger Socialstyrelsens utredare Stina Björk.

I drygt hälften av kommunerna har det utbetalade statsbidraget varit större än de utbetalade pengarna. I Växjö kommun, till exempel, betalades bara sju procent av det totala statsbidraget ut. Och i hela Kronoberg har totalt fem procent av de utbetalade statsbidragen använts. I Kalmar är andelen utbetalade pengar ännu lägre, mindre än två procent.

Sett till hela landet har drygt fyra procent av statsbidragen betalats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.