Anna-Carin Thoresson, skolsköterska Foto: Hanna Nilsson/TT

Fritt fram att röka på arbetstid i Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

Hultsfred är en av få kommuner i landet som ännu inte infört rökfri arbetstid. Det är därför fritt fram för exempelvis skolpersonal att röka under arbetsdagen.

Att det inte finns något rökförbud är något som lärare och annan personal menar är ett problem.

– Jag har haft elever här som ifrågasatt varför de inte får röka när de ser att det finns lärare och annan personal som går iväg för att göra det, säger Anna-Carin Thoresson, skolsköterska på Hultsfreds gymnasium.

Skolan jobbar hårt med tobakspreventivt arbete mot eleverna. Och att det då är tillåtet för lärare att röka på arbetstid kan bli kontraproduktivt.

– Det tobakspreventiva arbetet är svårt, det kan vara en utmaning att få eleverna att lyssna. Om då dessutom lärare och annan personal röker så blir det verkligen dubbla signaler, säger Robert Westin, rektor.

Politikerna tycker inte rökförbud behövs

2008 tog politikerna i kommunen beslut om en hälsopolicy, den innehåller dock inget absolut förbud mot att de anställda röker eller snusar på arbetstid. Däremot säger sig kommunen vilja verka för att minska rökningen bland de anställda.

– Frågan har helt enkelt inte varit aktuell. Vi har nog ansett att det fungerar ganska bra ändå. Det är inte så många som röker och de som gör det sköter det snyggt. Men visst kan det bli aktuellt att titta på frågan igen, säger Lars Rosander (C) kommunalråd.

Vanligast med rökfri arbetstid

Majoriteten av kommunerna i Kalmar och Kronobergs län har rökfri arbetstid. Det visar en sammanställning som gjorts av bland annat den oberoende tankesmedjan Tobaksfakta. De kommuner som ännu inte infört formellt förbud mot rökning på arbetstid är förutom Hultsfred, Lessebo, Västervik, Torsås och Älmhult.

– Såhär långt är det inget vi har diskuterat. Men det kan man så klart fundera på om vi borde ha. Det handlar ju ändå om att hjälpa folk att komma till rätta med sin hälsa, säger Ingemar Almkvist (S), kommunalråd i Älmhults kommun.

Rökfri arbetstid

Rökfri arbetstid innebär att de anställda inte får röka under arbetstid. Endast obetalda raster är undantagna. Kalmar och Mönsterås kommun är de enda kommunerna i Kalmar och Kronobergs län som även har tobaksfri arbetstid, vilket innebär att de anställda inte heller får snusa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.