Glasarbetarens hårda vardag

Uppdaterad
Publicerad

Trångboddhet och kamp för rätten till semester. Nu berättas glasarbetarnas historia.

– Vi har hittat dokument som berättar om att man levde 26 personer i en trerumslägenhet. En familj bodde i tvättstugan, berättar Bertil Bäckström från Kulturparken Småland när han visar runt på utställningen ”Nedslag i historien”.

Det är med anledning av att Målerås glasbruk fyller 125 år i år som Kulturparken Småland grävt i historien och nu berättar historien om glasarbetarens vardag på bruket genom åren.

– Visst är det intressant att läsa att arbetarna vid bruket till exempel fick fyra dagars semester 1920. Och jämföra med hur mycket mer semester vi har idag, säger Bertil Bäckström.

Utan arbetare – inget glas

Utställningen visar även upp delar av Målerås produktion genom åren och lyfter fram några av de mest kända formgivarna. Men det är foton och dokument som beskriver livet på och kring glasbruket som står i fokus.

– Var kommer mjölken från, om inte från kon? Var kommer glaset ifrån?  Jo, från glasarbetarna. Om det inte vore för deras arbete och tekniska kunskaper skulle inte glaset här ha funnits. Därför känns det naturligt att utställningen handlar om just arbetarna, säger Bertil Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.