Foto: Henrik Montgomery/TT

Grävlingar invaderar trädgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Det regniga vädret har lockat mask till trädgårdarna, något som i sin tur kan dra till sig grävlingar. Det har Hultsfred och Vimmerby kommun fått erfara.

Daniel Johansson på Hultsfred och Vimmerby kommuns gemensamma miljö- och byggnadskontor får ta emot många frågor om grävlingar just nu.

Anledningen tror han är det regniga vädret som har lett till mycket mask och sniglar i trädgårdarna. Det kan i sin tur locka till sig hungriga grävlingar.

– Mycket beror på att man tycker att det är obehagligt att ha grävlingar på tomten. Många tror att grävlingarna är farliga, men det är ett ganska oförtjänt rykte som djuren har, berättar han för P4 Kalmar.

Daniel Johanssons tips för de som ändå vill bli av med grävlingarna är att inte låta gräset växa för mycket och inte ha för många buskage så att de skygga djuren kan gömma sig.

– Sedan finns det många sätt med lukter, som grävlingarna inte trivs med. Ett knep är att dränka in en tygbit med parfym och sätta den på en pinne, säger han till P4 Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.