Karl-Henrik Wallerstein Foto: arkiv/Jan-Eric Lundberg

Gravstenar användes som utfyllnad- nu ska de täckas över

Uppdaterad
Publicerad

En gravsten där namnet syntes tydligt användes som fyllnadsmaterial på den gamla sågverkstomten vid sjön Möckeln i Älmhult. Nu har det beslutats att täcka över gravstenarna.

Redan nästa vecka kommer gravstenarna med namn att transporteras bort och de andra gravstenarna kommer att täckas över. Det uppger advokaten Tomas Heinonen som konkursförvaltare för sågverket till SVT Nyheter Småland.

Det var efter att en privatperson upptäckte stenarna som frågan uppmärksammades och hanteringen av gravstenarna ifrågasattes.

En av gravstenarna kunde spåras till Vislanda församling och tillhörde en man som dog 1983. Komministern i Älmhults församling, Karl- Henrik Wallerstein, reagerade starkt på att gravstenarna använts på det här sättet. Han drog till att börja med paralleller till nazityskland där judars gravstenar användes som fyllning i vägar.

– Det är den flashback jag får, sa Karl-Henrik Wallerstein till Smålänningen.

Kasserade stenar

Men det visar sig nu att stenen aldrig har stått på någon kyrkogård. I stället kom den från ett stort stenhuggeri som fanns i Älmhult. Stenen med namnet var kasserad och skänktes till sågverket för att göra piren i Möckeln mer stabil. Och Karl- Henrik Wallerstein säger att det naturligtvis påverkar hur han ser på saken.

–  Även om det inte är använda stenar så kvarstår det faktum att namnet syns. Det är ju ändå opassande att de har lagt ut stenarna på detta sätt, säger han till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.