Arkivbild på vildsvinsjakt. Foto: Lars Pehrson/TT

Halverad vildsvinsstam i Kronobergs län

Publicerad

Efter att vildsvinen under många år sett ut att bli fler och fler har ökningen nu stannat av och stammen i Kronobergs län halverats.

Minskningen har enligt Elias Turesson, Jägareförbundets jaktvårdskonsulent i Kronobergs län, skett sedan jaktsäsongen 2012/2013.

– Det mesta tyder på det. Det beror på att vi har jagat och skjutit mycket vildsvin. 2012-2013 sköt vi nära 11.000 vildsvin i länet, säger Elias Turesson.

Sedan dess har avskjutningen sjunkit och viltolyckorna har halverats. Även den så kallade vildsvinsbarometern – ett antal personer ute i länet som följer upp hur det ser ut i vildsvinsstammen – har rapporterat ett minskat antal svin.

– Man måste gå även på vad folk upplever, de som faktiskt förvaltar och jagar vildsvin ute i markerna, säger Elias Turesson.

Kan förvalta genom jakt

Många negativa tongångar har hörts kring vildsvinsstammen, men Elias Turesson menar att man nu lärt sig att jaga djuret på ett effektivt sätt.

– Jag har ju hela tiden sagt att vi kan förvalta vildsvin genom jakt. Det är många som inte trott det, men vi styr det i stor utsträckning genom våra vapen. Men det tar alltid en tid innan man lär sig hantera nya arter, lägga upp jakten och få fram bra hundar, säger Elias Turesson

Han vill också trycka på en bra samverkan mellan bönder och jägare. Samtidigt kan stammen så klart öka igen.

Annat läge i Kalmar

I Kalmar län har inte samma minskning skett.

– Inte halverats, det vill jag inte påstå. Men stammen är nog något mindre, säger Fredrik Ustrup, Jaktvårdskonsulent i Kalmar län.

– I Kalmar län har vi en betydligt större vildsvinsstam från början, men vi har haft en högre avskjutning också. Vi skjuter näst mest grisar i Sverige. Så det är svårt att veta vad det beror på. Men skadeläget är under kontroll, säger Fredrik Ustrup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.