Han är bästa glasblåsaren

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Persson på Kosta glasbruk tog hem titeln som mästerblåsare.

– Jag trodde mest att det var en rolig grej, men man är ändå stolt över att ha vunnit, säger Ulf Persson dagen efter segern i Glasriket open, som vi rapporterat om i veckan.

De var fyra glasblåsare som gjorde upp om titeln, efter att en av de uttagna deltagarna blivit sjuk. Och inramningen överträffade förväntningarna, säger Ulf Persson.

– Det var helt fantastiskt, helt otroligt. Det var nästan 200 personer där.

Kommer från en glasblåsarsläkt

Förhandsfavoriten Ulf Persson har hållit på med glasblåsning sedan 1988, då han gick ut nian. Då hade han redan tillbringat mycket tid i hyttan, eftersom han kommer från en glasblåsarsläkt och är son till en glasblåsare.

Själva tävlingen gick ut på att göra det största fatet och den längsta cylindern, något som mättes och kontrollerades noga av de två domarna.

Vad var det som fällde avgörandet?

– Jag höll nerverna kalla, skrattar Ulf Persson. Man är ju gammal fotbollsspelare, så vinnarskallen kommer på, det kan man inte koppla bort.

Firade i stillhet

Men firandet blev av det mer blygsamma slaget.

– Jag hade barnen hemma, så jag och sambon spelade lite kort och så tog jag faktiskt en liten grogg på kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.