Foto: Niclas Wimmerberg

Han ska coacha nyanlända i Nybro

Publicerad

Som integrationscoach ska Sami Mecherqui guida unga nyanlända in i det svenska samhället. Bakom projektet ligger Nybro kommun och Fryshuset.

Sami Mecherqui kommer från Tunisien. Hans flytt hit för snart tio år sedan var frivillig. Kärleken förde honom hit. Men det blev en svår och lång tid att ta sig in i det svenska samhället. Han var flera gånger på väg att ge upp. Till slut hittade han en väg. Den lokala boxningsklubben blev räddningen.

– Här träffade jag svenska vänner, jag lärde mig om det svenska samhället och vi började umgås. Sen träffar man ju många nya människor på tävlingar, säger han.

Nu har han precis fått ett nytt jobb genom ett samarbete med Fryshuset och Nybro kommun. Som integrationscoach ska han guida nyanlända ungdomar mellan 18-21 år in det svenska samhället.

– Det är lätt för ungdomarna som inte har något att göra att hamna i dåligt sällskap, det blir viktigt för mig att hitta deras passion det dom brinner för, säger Sami.

”Det är ett viktigt arbete”

Tidigare har Sami haft andra jobb inom restaurangbranschen. Anställningen som integrationscoach löper på sex månader. Men han hoppas på en förlängning.

– Det är ett viktigt arbetet. Jag kommer att jobba mycket nära ungdomarna och jag kommer att hjälpa dem väldigt mycket. Även om det kan ta tid så ska jag bit för bit lära dem om svensk kultur och det svenska samhället.

Så det blir inte bara boxning som du kommer att visa dem?

– Å nej, det blir skridskor, skidor och hel del andra aktiviteter genom fryshuset och så dansa salsa är jag rätt bra på, säger han och visar några danssteg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.