Spansk skogssnigel är mer känd under namnet ”mördarsnigel”. Foto: Pav Johnsson

Här är fällan som stoppar mördarsniglarna

Uppdaterad
Publicerad

I den här trädgården har de spanska skogssniglarna ingenting att hämta. Biologen Pav Johnsson vet nämligen hur man får stopp på de ovälkomna gästerna.

Den är ett lika säkert som ovälkommet vårtecken i de svenska trädgårdarna. Den heter egentligen spansk skogssnigel, men är mer känd som ”mördarsnigel”. Den dök upp i Sverige första gången på 1970-talet och har sedan dess gett odlare över hela landet huvudbry. Och vill du ha dina växter i fred, då är det dags att sätta fart.

– Det dröjer till juni innan de börjar lägga ägg, så de som man får bort nu, det kommer ge mångfalt resultat i slutet av sommaren, säger biologen Pav Johnsson, som visar runt i den öländska trädgård som vi besöker.

Utvecklat en fälla

Just denna trädgård har ett väl utvecklat försvar mot mördarsniglarna. Längs tomtgränsen, på den sida som sniglarna kommer in, har innehavaren lagt en rad med plankor, som en första försvarslinje i kriget mot sniglarna. Plankorna är lockande för sniglarna att krypa in under. Men där blir de inte långlivade.

– Jag vet att trädgårdsinnehavaren kommer att komma fram med saxen sen, så de har inte mycket att hämta i den här trädgården, säger Pav Johnsson, samtidigt som han illustrerar livligt med armar och händer.

Och saxen, eller sekatören, är den metod som gäller, när det väl kommer till att dräpa de oönskade gästerna.

– Man kan ju frysa in dem och så där, men det är ganska omständligt. Jag tror att ett snabbt klipp bakom huvudet, det är det mest skonsamma.

Men för den som tycker att det känns lite obehagligt?

– Ja, säger Pav Johnsson med ett snett leende, lägenhet är ju ett alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.