Det nya utryckninsfordonet kommer inom kort att finnas på plats i Vislanda, Braås och Lammhult

Här är granaterna som ska förebygga bränder

Uppdaterad
Publicerad

Tre nya utryckningsfordon är inköpta till Värends räddningstjänst i Växjö. Bland utrustningen finns en svart liten väska fylld med släckningsgranater.

Under helgen pågår en utbildning för tolv deltidsanställda brandmän vid Värends räddningstjänst som ska agera som första insatspersoner vid en olycka eller brand. Nytt för i år är att bilarna har utrustats med så kallade släckningsgranater. De är väl förvarade i en liten svart vadderad väska som lika väl kunde ha fungerat som rekvisita i en Bondfilm.

– Vid en brand kan den första insatspersonen använda dessa släckningsgranater och slänga in dem i elden. Sedan pyser det ut en slags film som lägger sig som en matta och dämpar elden, säger Stefan Yngwe, styrkeledare vid Värends räddningstjänst i Växjö.

Utökar verksamheten

Sedan år 2009 har det funnits deltidsanställda brandmän i Alvesta och Ingelstad med uppdraget att agera första insatspersoner. De är först på plats vid olyckor och bränder för att rekognoscera läget innan resten av insatsstyrkan hunnit fram. Under våren byggs verksamheten ut med att omfatta stationerna i Vislanda, Braås och Lammhult.

– Den första insatspersonen har tillgång till räddningsfordonet dygnet runt. I snitt handlar det om att denna person hinner fram till platsen tre minuter tidigare än huvudstyrkan. Det är oerhört värdefull tid, säger Andreas Nilsson som är styrkeledare i Alvesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.