Verkets färgklick Lili Rodineliussen gav också invigningen färg. Foto: Lars Nilsson

Brokig familj – Växjös nya konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Växjöborna röstade fram ett nytt konstverk som nu placerats vid Växjösjöns södra strand.

Växjös konststråk utmed Växjösjön kompletterades på lördagen med ett nytt verk – en grupp statyetter som med yviga gester blickar ut över den södra delen av sjön. Tre konstnärer deltog i tävlingen om att få gestalta ”det fria ordet” och Växjöborna röstade sedan fram Torbjörn Johanssons tolkning- ”Alla är”.

– Jag valde att använda min absoluta närhet, min familj, som har ett förflutet från olika länder och kulturer. Jag har under en tid insett hur viktigt språket är för att få sin röst hörd och sina rättigheter tillgodosedda när man kommer från ett annat land till Sverige, säger konstnären Torbjörn Johansson.

Hur märks det i verket?

– Att alla letar efter en position, att alla letar efter sitt sätt att uttrycka sig utan ordet. Att man använder kroppen, gesten.

Flicka som färgklick

Med vid invigningen var en av huvudpersonerna i verket, den lilla flickan med rosa kjol, som i verkligheten är Torbjörn Johanssons barnbarn Lili Rodineliussen. Medan Växjöborna tittade närmare på den nya utsmyckningen dansade hon glatt omkring bland åskådarna. Alla figurer är nämligen avbildningar av riktiga modeller, som också fanns på plats under invigningen.

– Det är mina familjemedlemmar som jag har 3D-scannat. Jag har fotat och filmat dem och sedan arbetat med dem i halvskala, så de är relativt nära orginalen i utseende och uttryck.

Nära verkligheten

Konstnären själv har småländska rötter. Han är uppvuxen i Emmaboda men har bott cirka 30 år i Stockholm. När hans familj nu blir statyetter som blickar ut över Växjösjön har han försökt hitta ett ärligt uttryck hos figurerna.

– Jag har försökt att hitta en position, en gest, för varje person som verkligen känns som att det är dem. Det kanske inte spelar så stor roll för andra som ser det, men för mig är det väldigt viktigt att det är en ärlig gest som stämmer med deras personlighet.

Det är ju upp till var och en vad man känner när man ser verket, men vad är din tanke som konstnär?

– Först att man blir nyfiken? Varför står de här figurerna på en spång vid vattnet? Hur har de hamnat där? Men jag vill också att man funderar över vad de här gesterna betyder.

Nytt konstverk på gång

Kommunens projekt Växjö art site började 2008 och har sedan sakta, men säkert utvidgats. I och med Torbjörn Johanssons ”Alla är” så finns nu fem konstverk utplacerade runt sjön och redan förbereds det för ett sjätte. Så snart som i november får Växjöborna rösta igen. Den här gången ska det bli ett verk som ska spegla det litterära Växjö, med temat Elin Wägner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.