Här visualiseras klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Film proijecerad i taket på ett tält och en ny vinkel ska ge invånarna i Kalmar län en ny syn på klimatförändringarna. Just nu turnerar en geodome runt i länet.

– Det här känns som ett bra och konkret sätt att nå ut med hur länet och vi som bor här kommer påverkas av klimatförändringarna. Det är långt ifrån abstrakta diskussioner och långa dokument, säger Jane Lindström, miljöstrateg i Kalmar kommun.

Ett specialutrustat svart kupoltält har slagits upp på stortorget i centrala Kalmar. Inne i tältet är det mörkt och varmt. Där ligger en högstadieklass från Södermöreskolan på rygg och tittar på den film som visar alltifrån hur havet kommer breda ut sig i framtiden till vilket land som släpper ut mest i världen. Bakom visningen står SMHI, Kalmar kommun och länsstyrelsen som tillsammans nu hoppas att besökarna ska tänka till.

– Jag hoppas att man dels inser den allvarliga situation som vi befinner oss i, men också känner ett hopp att det faktiskt går att göra något, säger Jane Lindström.

Kommer cykla mer

Två av eleverna som yrvaket kommer ut från visningen är Ida Carlevad och Noah Seve. Båda tycker att de lärt sig mycket.

– Jag kommer nog tänka mer på vad jag äter och på att cykla mer istället för att åka bil, säger Ida.

– Det var häftigt, jag fick lära mig hur mycket kossorna släpper ut, säger Noah.

Under nästa vecka fortsätter geodomen sin turné till bland annat annt Västervik, Hultsfred och Vimmerby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.