Arkivbild Foto: Henrik Montgomery / TT

Hela personalstyrkan hotar säga upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön i en av Växjö kommuns hemtjänstgrupper är så dålig att all personal hotar att säga upp sig.

Personalen i hemvårdsgruppen kopplad till Kvarngården i Växjö kommun är så missnöjd med sin arbetssituation att alla 18 hotar att säga upp sig. Personalen skriver i ett brev till kommunen att schemaläggningen är en katastrof, och att man känner att man varken blir hörd av närmsta chef eller av kommunen.

Ingen förändring

En av de anställda som undertecknat brevet säger att problemen har sett likadan ut i flera år, och man nu inte orkar längre.

– Konflikten har pågått sedan 2012-2013. Personal har kommit och gått. Problemet är att ledningen inte lyssnar och inte har någon verklighetskoll. Vi hinner inte ta rast och restid planeras inte in i arbetstiden. Planeringen funkar inte alls.

Vid ett tillfälle ska personalen till exempel ha schemalagts att köra från Ingelstad till Nöbbele på två minuter, en sträcka på ungefär en mil.

”Vi kan aldrig sätta exakta tider”

SVT Nyheter Småland har talat med Växjö kommuns omsorgschef Annelie Loberg.

– Jag tycker nog att vi har haft en dialog med personalen vid flera tillfällen kring de problem de påtalat, säger hon.

Personalen säger till oss att de inte hinner ta raster.

– Det kan hända att det blir så vid enstaka tillfällen. Någon kan till exempel bli sjuk. Generellt är dock raster inplanerade, säger Annelie Loberg.

Personalen har en annan uppfattning.

– Ja, och vi kommer att titta på den planering som gäller för den här gruppen, säger Annelie Loberg.

– Men man kan aldrig sätta exakta tider för hur långt ett besök kommer att bli hos dem som anlitar hemtjänsten i. Allt är cirkatider. Ett toalettbesök kan ta olika lång tid från en dag till en annan. Samma sak gäller för den som behöver hjälp med frukost, fortsätter hon.

Kallar till möte

Personalen ska länge ha försökt lyfta frågan hos sin närmsta chef och hos ansvarig tjänsteman på omsorgsförvaltningen. Man har också kontaktat fackförbundet Kommunal vid ett tillfälle.

Under mötet med Kommunal ska förbundet enligt Svt:s källa ha antecknat personalens berättelse, och därefter kontaktat ansvarig på Växjö kommun, men sen har det inte hänt någonting.

På onsdag har omsorgsförvaltningen kallat personalen till ett möte för att diskutera brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.