Guntorps Herrgård på Öland. Foto: SVT

Herrgård har blivit asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Guntorps Herrgård på Öland är ett av många företag som ställt om sin verksamhet och gett sig in i den glödheta flyktingbranschen.

Gruset är noggrant krattat, gräset nyklippt och de få löv som hunnit falla är redan uppräfsade. På den nylagda plattgången kommer en liten kille och leder sin cykel.

– Här får man inte cykla, så man får leda cykeln, förklarar Kamilla Balcer Bednarska.

#flykt

Flyktingar istället för turister på vintern

Hon äger herrgården som i decennier varit ett populärt turistmål på Öland. På vinterhalvåret är turisterna färre och därför har de nu valt att satsa på flyktingar istället.

– Även om säsongen är intensiv när det är fullbokat så är den kort. Det här ger oss en möjlighet att få pengar över och rusta för framtiden, säger Kamilla Balcer Bednarska.

Hon visar runt på gården och berättar om renoverade rum och planer på att lägga ny asfalt på baksidan.

– Vi hade inte kunnat göra de stora investeringarna utan de här pengarna, säger Kamilla Balcer Bednarska.

Har fått 13 miljoner i år

Trots att Guntorps Herrgård, med sina drygt hundra flyktingar, är en av de mindre aktörerna i branschen har de hittills i år fått 13 miljoner kronor från Migrationsverket.

– Jag får en viss garanti att jag har full beläggning året runt, det är det som gör det lönsamt, säger Kamilla Balcer Bednarska. 

Ersättningen från Migrationsverket ska förutom sovplatser täcka kostnaden för flera mål mat om dagen.

Hur lönsamt är det? 

– Det beror på hur ekonomiskt lagd man är, det här kommer inte att pågå för all framtid. Vi använder vinsten till att göra något bra för framtida turister, vi växer, säger Kamilla Balcer Bednarska. 

Deras plan är att fortsätta med asylboendet i minst ett år till. Eftersom flyktingarna bor i sidobyggnaderna finns det fortfarande plats för turister i huvudbyggnaden.

– Vi kan kombinera asylboende och betalande turister, säger Kamilla Balcer Bednarska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet