Hög månadshyra för modulhusen i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Hyreskostnaden för modulhusens som byggs för asylsökande i Ankarsrum utanför Västervik blir mycket hög. 17 000 kr/ månad för 70 kvm. Ändå minskar affären Migrationsverkets kostnader rejält och för kommunen blir det en vinstaffär.

17 000 kr i månaden för 70 kvm. Den hyreskostnaden kan få många att reagera. Men enligt det kommunala bostadsbolaget i Västervik, så ska man inte jämföra priset med vanliga hyresrätter.

– Jämförelsen kan inte göras mot vanligt hyreslägenheter, utan jämförelsen måste göras mot vad Migrationsverket kan hyra andra boendealternativ för, säger Sven-Åke Lindberg, vd Västerviks Bostads AB.

Modulhus för asylsökande

Låg kostnad per person

Modulhusen som ska stå klara i Ankarsrum utanför Västervik vid månadsskiftet består av åtta lägenheter. I varje lägenhet på 70 kvm ska sex personer bo. Det gör att trots att kostnden för lägenheten är 17 000 kr per månad, så blir bara dygnskostanden för varje person runt 100 kr.  Det kan jämföras med de dygnskostnader som migrationsverket betalar idag till olika privata aktörer. När Migrationsverket idag sluter nya avtal så får boendet kosta max 200 kr och login max 100 kr. Men med modulhusen i Ankarsrum blir det ungefär halva priset.

– Vi sänker kostnaden genom modulhusen och det är lätt att förstå att det är viktigt. Samtidigt så får vi också ett mycket bättre boende, med integrerad miljö. Det är där de stora vinsterna egentligen finns, säger Magnus Gustavsson, sektionschef på verksamhetsstöd på Migrationsverket.

Migrationsverket betalar ibland 500 kr/dygn

Det finns också flera korttidsboenden, där Migrationsverket betalar väldigt mycket. De avtalen gjordes innan maxtaket infördes.

I vårt område är de tre dyraste asylboendena Hotel Dacke i Virserum, Wärdshuset i Lessebo och AVT Kosta. Här betalar Migrationsverket över 500 kr per person och dygn för kost och logi.

Migrationsverket står för 60 procent av investeringen

Orsaken till att hyran hamnar på så mycket som 17 000 kr/månaden är bostadsbolagets krav på att få tillbaka mer än hälften av investeringskostnaden.

Av de 11,2 miljoner som Västerviks Bostads AB investerar kommer migrationsverket genom de höga hyrorna ha betalat 60 procent av investeringskostnaden under de 6 år som kontraktet gäller.

– Det är för att vi inte ska stå med stort investerat kapital och sedan lämnar migrationsverket utan att vi har ett bostadsbehov, säger Sven-Åke Lindberg, vd Västerviks Bostads AB.

Att migrationsverket står för så stor del av investeringskostnaden som 60 procent gör att det är en väldigt bra affär för det kommunägda bostadsbolaget.

– Affärsmässigt är det bra för oss att få det kapitaltillskottet. Eftersom modulerna är flyttbara så kan vi också använda dem på andra platser i kommunen. De är också gjorda så att de kan använda för trygghetsboenden och särskilda boenden. Vi kommer också då kunna hyra ut dem med rimliga hyreskostnader i framtiden.

Västervik är ett pilotprojekt

Men det är osäkert om andra kommuner kommer att få så bra avtal i framtiden.

– Västervik är ett pilotprojekt och vi har ännu inte hittat formerna. I framtiden får vi se hur mycket av värdet som kommer att skrivas av. Trots allt finns ju husen kvar efter de här sex åren, säger Magnus Gustavsson, sektionschef på verksamhetsstöd på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Modulhus för asylsökande

Mer i ämnet