”Hon är min första svenska vän”

Publicerad

”Integrationen börjar med en själv” säger Sandra Erlandsson som är mentor till Faisa Nuur från Somalia.

19-åriga Faisa Nuur kom till Sverige och Växjö för två år sedan. Då hade hennes pappa blivit dödad i krigets Somalia, och Faisa reste till Växjö där hennes mamma redan var.

För ett år sedan träffade Faisa Sandra Erlandsson som blev hennes fadder genom Röda Korsets integrationsprojekt Mentor till Mentor. Det innebär att Sandra och Faisa träffas och umgås en gång i månaden. De gör saker ihop som är tänkta att hjälpa Faisa att på ett smidigt sätt komma in i det svenska samhället och öva sin svenska.

#flykt

– Hon hjälper mig och vi är tillsammans och jag upptäcker nya platser här i Växjö, säger Faisa.

Projektet kan växa

Sandra tycker engagemanget har gett henne förståelse för hur det är att komma till ett nytt land.

– Det är många som diskuterar integrationsfrågan i dag och att det är svårt att integrera människor i samhället. Någonstans tror jag att det måste börja med en själv, menar Sandra.

Lin Mattsson är integrationsansvarig vid Röda Korset i Växjö och ansvarig för projektet Mentor till Mentor. Hon är dagligen i kontakt med många som vill engagera sig för någon nyanländ och tror att projektet kan bli mycket större.

– Det finns ett väldigt stort behov bland nyanlända och det är många som får vänta länge eller inte alls får någon mentor för att det ibland inte finns svenska mentorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet