Idag blir Ulvaeus hedersdoktor

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen utnämns Björn Ulvaeus till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet

Björn Ulvaeus är en av fem nya hedersdoktorer vid Linnéuniversitetet och i hans fall handlar det om en utnämning vid Ekonomihögskolan.

Så här skriver Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande:

”Genom utnämningen vill Ekonomihögskolan hylla och hedra Björn Ulvaeus för hans nyskapande konstnärskap, som med sin attraktionskraft kommit många människor med en mångfald av bakgrunder till glädje och gagn.”

Betonar Ulvaeus samhällsengagemang

I motiveringen står det dessutom:

”Ulvaeus har ett samhällsengagemang som med skärpa hämtad i vetenskaplighet markerar humanistiska värden. Han har också ett skapande, som ömt och kraftfullt till ljuvliga toner, lyfter fram viktiga kulturella värden och mänskliga sammanhang.”

– Han är dessutom en smålänning som med sitt affärsmannaskap bidrar till att stödja utveckling som tar vara på de lokala värdena, säger Helén Andersson, dekan vid Ekonomihögskolan, i pressmeddelandet.

Fakulteterna har också utsett professor emeritus Björn Eriksson, ordförande Peter Norrman, synpedagog Krister Inde och språkvetaren Geoff Thompson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.