Få engagerar sig för integration

Publicerad

Braås har Växjös största andel invånare med utländsk härkomst. Samhällets integrationsarbete drivs på ideell basis av en liten grupp medborgare med ett stort engagemang.

Gruppen som engagerar sig är liten men gör mycket. Medlemmarna menar att fler etniska svenskar borde delta mer.

– Folk har kanske mycket att göra, det är jobb och så och det finns säkert andra ursäkter också. Men jag hoppas att folk kan bli lite mer nyfikna för det ger så otroligt mycket att träffa andra människor, säger Catherine Lindahl.

Faduma Ahmedweheye kom som flykting till Sverige från Somalia för sex år sedan och bor i Braås med sin familj. Hon är en av de ortsbor som engagerar sig för att på olika sätt få människor med olika etniska bakgrunder och kulturer att träffas. På onsdagskvällarna är det stickcafé i samhället. 

– Det betyder mycket för mig, det är jättestort. Och jag säger tack till alla svenska kvinnor som kommer. Vi behöver hitta svenska människor att umgås med. Vi som är invandrare här vi kan ingenting här i Sverige när vi kommer så vi behöver information, säger Faduma Ahmedweheye.

Många nationaliteter möts

Braås består med sina drygt 1 700 invånare av 54 olika nationaliteter. Liksom i Lammhult har därmed 31 procent av befolkningen utländsk härkomst, vilket är mest i Växjö kommun. Att det har blivit så beror delvis på att det är i Braås som det har funnits lediga bostäder.

Många ortsbor känner att det är upp till dem själva att skapa mötesplatser mellan människor. I och med det ideella engagemanget som finns så anordnas flera aktiviteter löpande under hela året, som exempelvis kulturfestivaler och språkundervisning. För många är stickcafét på onsdagarna mer än bara handarbete.  

– Det betyder jättemycket. Jag ser det här som en möjlighet att träffa människor från andra kulturer. Mina barn växer upp i ett globalt samhälle och det är en tillgång att få träffa andra människor och dela deras erfarenheter. Man får en annan förståelse för hur folk har haft det och för vad folk har för förutsättningar och drömmar, säger Catherine Lindahl. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.